Bordplade af keramisk materiale Kairos

Hvad koster en køkkenbordplade?

Det er et svært spørgsmål at besvare. Næsten lige så svært som ”Hvor meget koster en bil?”

Biler fås i hundredvis af udgaver som igen er inddelt i flere modeller og med valgfrit tilbehør. Sådan er det også med køkkenbordplader af sten. Selvfølgelig er en køkkenbordplade ikke en bil, men det er den bedste sammenligning, vi kan komme i tanke om. Vi starter altid med at fortælle at materialet udgør cirka 50% af prisen på slutproduktet.

“Hvis du søger efter en kvadratmeterpris på en stenbordplade på internettet, kan du gange prisen med to.”

Den anden halvdel består af efterbehandling, opmåling og montering.
Derfor giver det ikke rigtig mening at bestille en bordplade efter kvadratmeterprisen! Vi anbefaler at du indhenter tilbud fra flere producenter og indregner omkostningerne til efterbehandling.

Prisen på sten afhænger af stenmaterialernes egenskaber og oprindelse, den anvendte produktionsteknologi og relaterede omkostninger.

Som vi nævnte før, udgør prisen på stenmaterialet en stor andel. Stenbordplader varierer i egenskaber og oprindelse (naturlige vs. kunstige), og de ressourcer og energikilder, der skal til for at fremstille en bordplade, er også forskellige.

Prisen pr. kvadratmeter for en granitbordplade er i gennemsnit 300 euro. De bedste granitkvaliteter kan godt løbe op i 500 euro pr. kvadratmeter.

Marmorbordplader koster i gennemsnit 350 euro pr. kvadratmeter. Hvis du vælger marmor, skal du være 100% sikker på, at du vil investere tiden i at passe godt på det. Marmor er et absorberende materiale med fine farveaftegninger på overfladen, som hurtigt kan få pletter fra vin og madvarer. Og uden den rigtige pleje kan du være nødsaget til at udskifte din marmorbordplade allerede efter et par år. Hvis dit køkken altid er tiptop ryddet og rengjort, og du er omhyggelig med at pleje din marmorbordplade, kan den stå smukt i flere årtier.

Gennemsnitsprisen på en kvartsbordplader er cirka 525 euro pr. kvadratmeter. Nogle koster det halve (250 euro), mens andre koster det dobbelte (1.000 euro). Hvorfor varierer prisen? Kvarts er et menneskeskabt materiale, og det kræver flere ressourcer at fremstille en kvartsbordplade, end det kræver at fremstille en bordplade i marmor eller granit. Selvom prisen ind imellem kan være højere, er en kvartsbordplade mere holdbar, den absorberer langt mindre og er meget lettere at vedligeholde.

Keramiske materialer er også industrifremstillede, men i modsætning til kvarts er en keramisk bordplade 100% naturlig. Fremstillingsprocessen for en keramisk bordplade er mere kompleks og tidskrævende, hvilket resulterer i en højere pris. Keramiske bordplader starter som regel på omkring 500 euro pr. kvadratmeter.

Hvis vi blev bedt om at rangordne disse fire materialer efter pris, så vil en keramisk bordplade være den dyreste, efterfulgt af kvarts og marmor. Den billigste løsning er en granitbordplade, men det er vigtigt at huske på, at dette kun er en gennemsnitsberegning, og at der altid findes undtagelser.

Prisen på en stenbordplade afhænger i høj grad af tykkelsen og størrelsen.

En anden vigtig faktor for prisberegningen er materialets dimensioner. Og det giver jo næsten sig selv. Jo større og tykkere stykket er, jo højere er prisen på bordpladen.
Diapol sælger stenmaterialer på 12, 20 og 30 mm, og tykkelsen spiller en afgørende rolle for prisen på bordpladen.

Hvis du sammenligner keramiske bordplader på 12 og 30 mm, kan sidstnævnte koste op til det dobbelte. Tykkere betyder altid dyrere.

Hvorfor vælge et tykkere materiale, hvis det bliver dyrere?

Fordi der kan være steder, hvor en tyndere bordplade ikke kan anbefales – hvis en bordplade går ud over kanten for understøtningen med bare 30 cm, kan den knække, når der sættes noget tungt på den. Hjørner er særligt følsomme steder, da de som regel ikke er understøttede. Vi anbefaler på det kraftigste at du får understøttet din bordplade.

Efterbehandlede stenmaterialer kan koste mere

Efterbehandling er en komponent der umiddelbart virker billig. Men når man lægger det hele sammen, kan den samlede pris godt blive en hel del højere. Det kan eksempelvis være udskæring til en vask, stikkontakter og vandhaner, samt profiler.

Efterbehandling af udskæringerne i en bordplade indebærer at der skæres i stenbordpladen – til et komfur, en vask eller til vandhaner.

For bordplader i kvarts og granit skæres åbningerne ved hjælp af automatiske CNC-maskinværktøjer. Når det handler om keramiske bordplader, foregår det ved hjælp af en vandstråle. Værktøjerne er temmeligt dyre at vedligeholde, og det afspejles i prisen.

Udskæringer til komfurer og vaske kan klares ved hjælp af flere metoder, som alle koster noget forskelligt.

Desuden kan et komfur installeres på to måder: nedfældet eller planforsænket.

En vask kan monteres på hele fire forskellige måder: undermonteret, planlimet, nedfældet eller underfræset.

Hver udskæring har sin pris. Gennemsnitsprisen for at skære ud til et komfur eller en vask er op til 200 euro, og hver åbning til en vandhane kan koste op til 70 euro, alt efter vandhanens diameter. Åbning til en stikkontakt kan koste op til 90 euro.

Når det handler om profiler, arbejder Diapol med seks typer. En lige og affaset kant er den mest enkle og billigste løsning. Afrundede profiler er de dyreste da de kræver specialværktøj.

Vi tilbyder også en børstet finish på kundens anmodning. Det gør overfladen på din bordplade lettere ru og kan kun foretages på naturlige stenmaterialer. En børstet finish lægger cirka 10-20% oven i prisen.

Den sidste priskomponent er opmåling og montering.

Her kan du lægge 25-50% oven i prisen for bordpladen. Procentdelen er mindre for de større og dyrere bordplader.

Prisen for opmåling og montering afhænger af stedet og det specifikke stykke arbejde, der er aftalt. Det er sket, at en bordplade var for stor til at blive båret op på femte sal og måtte løftes ind ved hjælp af en kran. Og det koster ekstra.

Opmåling er en af de afgørende faser. Vi skærer som hovedregel kun en bordplade til, hvis det er os, der har foretaget opmålingen. Det betyder også, at vi påtager os det fulde ansvar. En stenbordplade er en af køkkenets dyreste komponenter. Og hvis stenbordpladen af en eller anden grund ikke passer ind i køkkenet, er det en dyr fejltagelse at skulle rette op på.

Materiale + efterbehandling + opmåling og montering = slutprisen

Og husk: Sten forgår ikke!

Hvis du passer godt på din bordplade, vil en stenløsning i sidste ende være billigere end træ eller laminat. Med den rette pleje kan din stenbordplade i køkkenet vare hele livet!

16.08.2018