Bordplade af granit Blue Pearl

Vedligeholdelse af bordplader af granit

Granit er et hundrede procent naturligt materiale med en unik farve og et iøjnefaldende mønster. Forskellige steder verden over, bl.a. hos os i Estland, fremstilles arbejdsborde af granit udvundet fra jordskorpen. Pladerne skæres i passende mål og overflade, hvorefter deres sider bearbejdes. Arbejdsborde af granit er stærke og varmefaste. Ved regelmæssig og korrekt vedligeholdelse holder de i årtier!

Daglig rengøring

Til daglig rengøring af et granitbord anbefaler vi anvendelse af en fugtig mikrofiberklud, varmt vand og ved behov enten neutralt (pH 7), let basisk (pH 8-10) eller let surt/syreholdigt (ph 4-6) vaskemiddel. Man bør vælge midler, som er specielt beregnet til natursten og undgå meget sure/syreholdige rengøringsmidler, såvel som produkter, der indeholder blegemidler.

Granitoverflader er også følsomme overfor slibende materialer – mikroskader kan forårsages såvel af en ståltrådssvamp som af et tilfældigt sandskorn, der hænger fast i vaskekluden.

Undgåelse og fjernelse af pletter

Granitbordet bør omhyggeligt beskyttes mod pletter, hvor man skal være særlig forsigtig ved arbejdsborde fremstillet af lyse bjergarter. Undgå at kemikalier og ætsende stoffer kommer på bordpladen. Vær også opmærksom på at skrammer forårsaget af metalgenstande kan være meget synlige på slebne og matte overflader.

Den bedste måde til undgåelse af pletter på arbejdsbordet er øjeblikkelig fjernelse af snavset. På den måde når det ikke at tørre ind eller at blive opsuget af stenen. Til rengøring er køkkenrulle, vand og vaskemiddel ofte fyldestgørende.

Jo længere tid resterne fra et væltet glas eller stænk forbliver på granitbordet, jo større bliver sandsynligheden for at der efterlades en besværlig plet. Til fjernelse af vanskeligere pletter anbefaler vi at anvende midler specielt beregnet til rengøring af natursten. Et passende rengøringsmiddel kan anskaffes direkte hos Diapol, såvel som i detailhandelen. Efter anvendelse af midlet anbefaler vi at vaske bordpladen en ekstra gang med vand og rengøringsmiddel.

Undgåelse af varmeskader og skrammer

Selv om granit er ganske modstandsdygtig mod skrammer, anbefaler vi alligevel altid at anvende et skærebræt. Gentagent arbejde uden et skæreunderlag vil beskadige såvel knive som arbejdsbordet, hvorved glansen vil svinde og risikoen for dannelse af pletter vil vokse.

Granit er som udgangspunkt særdeles varmefast. Vi anbefaler dog at man bruger bordskånere til fade og gryder taget direkte ud af ovnen eller fra komfuret. Sådanne varmeunderlag sikrer også at f.eks. stentøjsfade med ru bund ikke beskadiger køkkenbordet.

Langtidsvedligeholdelse

Alle granit arbejdsborde er bearbejdet med et særligt imprægneringsmiddel. Dette sikrer en ekstra lang holdbarhed. Samtidig undgår man derved at væsker trænger ind i bordpladen og at risikoen for dannelse af eventuelle pletter minimeres. Afhængigt af anvendelsesgraden og granittypen anbefaler vi gentagen behandling med et imprægneringsmiddel specielt beregnet til natursten i intervaller på 1-2 år. Granitplader i lys tone bør behandles årligt; plader i mørk tone med 1-2 års mellemrum. Et passende rengøringsmiddel kan anskaffes enten direkte hos os ved Diapol, eller i detailhandelen.

17.05.2014