Vedligeholdelse af bordplader af kvartssten

Kvartssten består af 93% naturlige stoffer og i mindre grad af andre komponenter. På denne måde opnås den helt rigtige farvetone og konsistens. Ved fremstillingen af et arbejdsbord skæres kvartsstenen først i en passende størrelse. Herefter bearbejdes kanter og overflade.

Arbejdsborde af kvartssten er modstandsdygtige, vandfaste og lette at vedligeholde. Med den rette vedligeholdelse holder de i flere årtier.

Daglig rengøring

Til daglig rengøring af en kvartsstens-bordplade anbefaler vi anvendelse af en fugtig mikrofiberklud, varmt vand og, efter behov, enten et neutralt (pH 7), let basisk (pH 8-10) eller let surt/syreholdigt (ph 4-6) vaskemiddel. Man bør foretrække rengøringsmidler, som er specielt beregnet til kvartssten og undgå meget sure/syreholdige vaskemidler, såvel som produkter der indholder blegemidler. Ligeledes er stenens overflade følsom overfor slibende materialer.

Undgåelse og fjernelse af pletter

Om muligt bør arbejdsborde af kvartssten omhyggeligt beskyttes mod pletter. Undgå desuden at kemikalier og ætsende stoffer kommer på bordpladen. Den bedste måde til undgåelse af pletter er øjeblikkelig fjernelse af snavset fra arbejdsbordet, så det ikke når at tørre ind eller blive opsuget i stenen. Til rengøring er køkkenrulle, vand og vaskemiddel som tommelfingerregel tilstrækkeligt.

Til fjernelse af vanskeligere pletter anbefaler vi at anvende midler specielt beregnet til rengøring af kvartssten. Et passende middel kan anskaffes enten direkte hos os eller i detailhandelen. Efter anvendelse af produktet anbefaler vi at vaske bordpladen en ekstra gang med vand og rengøringsmiddel.

Undgåelse af varmeskader og skrammer

Kvartssten er ikke fuldstændig varmefast, dvs. at materialet kun tåler varme kortvarigt og at det kan revne hvis det udsættes for termochok (pludselige temperaturudsving). Der kan på bordet efterlades en varmeskade, for eksempel spor efter en varm gryde. Det skyldes at den i kvartsstenen indgående harpiks smelter ved høj temperatur. Derfor anbefaler vi på det kraftigste at man anvender bordskånere ved anbringelse af meget varme genstande på en kvarts bordplade. Det gælder særligt hvis bordpladen indeholder spejlsplinter (i vores produktudvalg drejer det sig om materialer med ordet „Starlight“ i benævnelsen) mhp. at undgå beskadigelse af bordet.
Selv om kvartssten er ganske modstandsdygtig overfor skrammer, anbefaler vi dog altid anvendelse af hertil beregnede særlige skæreunderlag. Med bordskånere el.l. kan man således undgå eventuelle skader.

Langtidsvedligeholdelse

Hvis arbejdsborde af poleret kvartssten anvendes indendørs, behøver de ingen imprægnering med særlige stoffer, eftersom kvartssten ikke suger væsker til sig. Udendørs kan kvartsstens farve ændre sig med tiden.

17.04.2014